Με την ανέγερση της Νέας Πτέρυγας «ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΚΡΙΤΙΚΟΥ» και την ανακατασκευή της Παλαιάς Πτέρυγας του Ιδρύματος το Κτιριακό συγκρότημα του ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ, πλέον λειτουργικά και αισθητικά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

pic2

Η νέα Πτέρυγα «ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΚΡΙΤΙΚΟΥ» αποτέλεσε επέκταση του αρχικού κτιρίου του Ιδρύματος. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τέσσερεις ορόφους, συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ. περίπου και τον 5°όροφο, δωρεά του ιδρύματος «Αντώνιος Εμμ. Κομνηνός», εμβαδού 800τ.μ.

Κεντρική προτεραιότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της Νέας Πτέρυγας, αποτέλεσε η αρμονική σύνδεση του νέου κτιρίου με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα, καθώς και η προσαρμογή του στον οικιστικό ιστό της περιοχής.

Η κύρια πρόσβαση στο νέο κτίριο γίνεται μέσω της κεντρικής εισόδου επί της οδού Γρ.Λαμπράκη. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την επιτοίχια μαρμάρινη γλυπτική σύνθεση του Αλεξάνδρου Κ. Κόκκινου, στην οποία «συναντιούνται» οι δύο Συνιδρυτές του Γηροκομείου Πειραιώς, ο Πρωθιερέας Βασίλειος Αθανασίου και ο Ιωάννης Δ. Κριτικός.

Οι 42 συνολικά θάλαμοι της Νέας Πτέρυγας , δίκλινοι και μονόκλινοι, με δυναμικότητα φιλοξενίας 80 περίπου τροφίμων, είναι εφοδιασμένοι με λειτουργική επίπλωση, τηλεόραση, ανεξάρτητη τηλεφωνική γραμμή, ψυγείο, κλιματιστική μονάδα και ξεχωριστά ερμάρια για κάθε τρόφιμο.

Τα είδη υγιεινής των θαλάμων είναι ειδικά σχεδιασμένα, για την ασφαλή χρήση από άτομα τρίτης ηλικίας.

Στο δεύτερο όροφο της Νέας Πτέρυγας «Ιωάννου Δ. Κριτικού» του Γηροκομείου Πειραιώς κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε γραφείο ιατρών και νοσοκόμων για τους γέροντες τροφίμους.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί Παρεκκλήσιο, τιμώμενο στους προστάτες Αγίους των δύο Συνιδρυτών, Αγίου Βασιλείου και Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

e1

Στο ισόγειο βρίσκεται η Αίθουσα Τελετών, η οποία διαθέτει όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

Στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου (μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης), καθώς και ο ηλεκτρικός σταθμός, με εφεδρικό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, το οποίο σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος τίθεται αυτομάτως σε λειτουργία και παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το συγκρότημα. Ειδικοί χώροι εξυπηρετούν την στάθμευση αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον εξοπλισμό όλων των χώρων της Νέας Πτέρυγας, καθώς και στην ποιότητα των οικοδομικών υλικών, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την εύκολη συντήρηση, προκειμένου το κτίριο, στο σύνολό του, να διατηρείται σε άριστη κατάσταση για μεγάλο διάστημα.

Η ανακαίνιση της Παλαιάς Πτέρυγας του Γηροκομείου Πειραιώς ήταν ριζική. Περιελάμβανε πλήρη ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του συνόλου του κτιρίου, δηλαδή, αφ ΄ενός της από λιθοδομή τοιχοποιίας του κτιρίου του 1891 και αφ ΄ετέρου του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα των δύο ορόφων, κατασκευής 1967. Εκτός από την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτιρίου, έγιναν εργασίες πλήρους εσωτερικής αναδιαρρύθμισης όλων των χώρων, εργασίες ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση των φθορών του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, ανακαίνιση και βελτίωση των όψεων, καθώς και αναμόρφωση και επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου. Στο ισόγειο και το υπόγειο υπάρχουν πτέρυγες κατακοίτων, δυναμικότητας 16 κλινών η καθεμία, με ειδικά διαμορφωμένα λουτρά και χώρους προετοιμασίας φαγητού. Στο υπόγειο υπάρχουν επίσης Αποθηκευτικοί Χώροι, το Μαγειρείο του Συγκροτήματος, το Σιδερωτήριο, το Πλυντήριο- Στεγνωτήριο καθώς και χώροι για την εξυπηρέτηση του Προσωπικού.

e2Ο τομέας της Διοίκησης του Ιδρύματος, ο οποίος χωροθετείται επίσης στο ισόγειο, περιλαμβάνει: Γραφείο Προέδρου, Γραφείο δωρητού, Γραφείο Ιατρού και Νοσοκόμων, Γραφεία Κοινωνικών Λειτουργών, Γραφεία Διοίκησης, Λογιστηρίου- Ταμείου και Εφορίας. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος της ανακατασκευασμένης Παλαιάς Πτέρυγας, συνολικής χωρητικότητας 36 κλινών ο καθένας, περιλαμβάνουν δεκαεπτά δίκλινους και δύο μονόκλινους θαλάμους αντιστοίχως, εξοπλισμένους σύμφωνα με τα πρότυπα της σύγχρονης νοσηλευτικής των ατόμων τρίτης ηλικίας. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε και στην ανακατασκευή του προαυλίου χώρου με την δημιουργία καλαίσθητου μικρού άλσους με χώρους περιπάτου επί της οδού Γρ. Λαμπράκη . Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή της Παλαιάς Πτέρυγας, είναι ποιοτικά και σχεδιαστικά ανάλογα με αυτά, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση της Νέας Πτέρυγας. Με αυτόν τον τρόπο, αφ ΄ενός επιτυγχάνεται η ενιαία μορφή του κτιρίου και αφ ΄ετέρου, χάρη στην υψηλή ποιότητα των υλικών, εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα της κατασκευής.

Συντελεστές του έργου

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αρχιτέκτων

Σύμβουλοι μελέτης εφαρμογής

ΒΕΤΑΠΛΑΝ Ι. ΒΕΝΤΟΥΡΑΚΗΣ – Π. ΤΑΒΑΝΙΩΤΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. Αρχιτέκτονες
ΤΑΛΩΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. – ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος

Σύμβουλος κατασκευής

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΓΙΑΣ Πολιτικός μηχανικός

Διαχείριση έργου

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ Π.Δ. ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ